fbpx

De magie van pen en papier

Dingen opschrijven, niet tikken of typen, maar ‘ouderwets’ met pen en papier schrijven. De eerste keer dat Tineke (mijn Reiki Master) dit tegen me zei dacht ik ‘wat moet ik in hemelsnaam schrijven dan?’. Ik heb nooit een dagboek of iets dergelijks bijgehouden, jammer merk ik nu. Het goede nieuws is… je bent nooit te oud om ermee te beginnen.

Het gedachte aandacht geven

Waar mijn gedachten in mijn hoofd ontzettend snel gaan, dwingt het opschrijven me om in een lagere versnelling te gaan. Wat overigens een levensthema voor mij is aangezien ik de neiging heb om alles (te) snel te willen, maar dat is een ander verhaal. Door te schrijven geef je ‘het gedachte’ (dat wat gedacht wordt) aandacht en energie, dit heeft impact. Allerlei ideeën die in me opkomen vervliegen weer als ik ze niet van me af schrijf. Het helpt me met tot de kern komen, structureren, evalueren, verrijken, destilleren, ervaren, herbeleven en leren. Soms lees ik zinnen terug en zie ik er iets anders in, terwijl ik die zinnen nota bene zelf heb geschreven. En dat zonder verdovende middelen! Ik zou je willen uitnodigen te gaan schrijven mocht je dit niet al doen. Schrijf alles op; je ups, je downs, je doelen, je verlangens, waar je tegen aan loopt, wat je voelt, alles wat in je op komt. Goed of fout bestaat simpelweg niet.

Als ik dingen niet opschrijf, vergeet ik ze. Van nature zijn we geneigd de negatieve dingen en ervaringen te onthouden en de positieve te vergeten. Geef daarom juist ook de mooie dingen de ruimte als je gaat schrijven. Ik durf te beweren dat een paar keer per week schrijven je leven kan veranderen, van hoe je denkt, hoe je je voelt, hoe je handelt en tot welke keuzes je komt.

Nalatenschap

Je kunt niet alleen je persoonlijke ontwikkeling volgen, maar je kunt ook iets doorgeven aan bijvoorbeeld je (klein)kinderen. Geen idee of mijn kinderen mijn ‘dokters’ handschrift (tja, ik heb andere kwaliteiten) kunnen lezen en of ze het überhaupt boeiend gaan vinden. Maar áls ze dat willen, kunnen ze wel een kijkje in mijn hoofd nemen, dingen over mij leren, over de dingen die mij bezighouden. Het is een cadeau voor de volgende generatie en dan niet verfraaid, maar gewoon hoe het is en was.

Durf te schrijven

Het is ook een spiegel voor mijzelf. Ik heb periodes gehad dat ik schreef op blanco A4-tjes uit de printer. En je raadt het al, dit werden die letterlijke ‘losse flodders’ die ik uiteindelijk kwijt ben geraakt. Dus gun jezelf een mooi schrift, (dag)boekje of notitieboekje, genoeg keuze. Ik had overigens eerst een mooi fancy soort agenda-boekje gekocht om er vervolgens achter te komen dat dit helemaal niet handig is, omdat je daarin niet genoeg ruimte hebt voor je zielenroerselen… #beginnersfouten. Voor mij werken A4-tjes niet, misschien voor jou wel als een schrift voelt als meer druk om te schrijven. Kijk wat past bij jou. Wees lief voor jezelf als je schrijft. Schrijf gewoon wat in je opkomt. Het hoeft allemaal niet perfect, mooi of wat dan ook te zijn. Experimenteer en durf alles op te schrijven. Schrijf direct in je schrift of boek. Je ‘vangt’ dan beter de staat waarin je bent op het moment van schrijven. Het is dan uit je hoofd, op papier en alles is goed genoeg. Bijkomend voordeel is de zekerheid dat je altijd kunt terugvinden wat je geschreven hebt. Gewoon terugbladeren. Geen zorgen over computers die crashen of kwijtgeraakte USB-sticks.

Stel jezelf hardop vragen

Mocht je in een fase van je leven zitten waarin je ‘overwhelmed’ bent, lees dan je teksten van een aantal jaar geleden terug (als je die hebt). Dat kan een ander perspectief geven. Het teruglezen van onze teksten en schrijven in het heden heeft invloed op ons denken in oplossingen. Als ik een ‘probleem’ van me ‘af’ schrijf, lijkt het op de een of andere manier kleiner en nodig ik mijn hersenen uit om te zoeken naar oplossingen in plaats van enkel te blijven hangen in het probleem zelf. Van Tony Robbins (Amerikaanse coach, spreker en schrijver) heb ik geleerd me bij ieder probleem hardop af te vragen ‘Wat kan ik hiervan leren? Hoe kan ik dit gebruiken? Hoe kan ik het keren/beïnvloeden/veranderen? Waar wil ik naartoe? Wat ik van Anicha Vos (facilitator voor bewustwording) heb geleerd, is me constant afvragen: ‘Hoe kan het leven nog beter/mooier worden?’.

Wat is echt belangrijk voor me? In welke fase zit ik? Welke lessen heb ik te leren? Welke chakra’s ben ik nu aan het ontwikkelen?

Ik capture mijn dromen, inspiratie, quotes en kriebels en krabbels die volgens mij niemand kan lezen behalve Krista Langstraat, mijn beste vriendin van de middelbare school. De enige persoon op aarde die mijn handschrift beter kan lezen dan ikzelf, zelfs van een meter afstand en vanuit vreemde hoeken ?

Ook hoop voor diehards en structuurjunkies

Maak er een gewoonte van, niet alleen van het schrijven, maar ook van het teruglezen en evalueren. Het geheim en de toegevoegde waarde zit hem in consistentie. We hoeven niet te wachten tot 1 januari; tot we een moment stil staan en overdenken hoe we het hebben gedaan en wat onze wensen en goede voornemens zijn voor de toekomst… Hoe vaker je terugleest, hoe eerder je kunt bijsturen als je dat zou wensen… Het zet het leven in perspectief. Het biedt de mogelijkheid jezelf beter te begrijpen. Voor de diehards en structuurjunkies onder ons; je zou ook een inhoudsopgave kunnen maken of met die mooie gekleurde stickies de belangrijkste gebeurtenissen kunnen ‘highlighten’, zodat je die makkelijk terug kunt lezen bij een periodieke review. Kies een formaat wat makkelijk in je tas past, zodat je er makkelijk bij kunt om iets op te schrijven ? Ik heb zelf nog een apart boekje naast mijn bed, puur om praktische redenen.

Doe je mee?

Er gebeuren zo veel dingen, als ik het niet opschrijf, vergeet ik het zeker. Iedere dag schrijf ik in ieder geval iets op. Ik vraag me af of ik meer kan dan ik laat zien (naar mezelf en anderen). Ben ik echt ‘present’? Als ik mijn eigen ‘issues’ zie, kan ik leren van het verleden. Ik geloof dat we op aarde zijn om bepaalde levensthema’s uit te werken. Hoe weet je wat jouw levensthema is? Als je bij bepaalde gebeurtenissen in je leven denkt ‘heb ik dit weer?’, dan zou dit een thema kunnen zijn. Door te schrijven kun je patronen en neigingen herkennen, je kunt ervan leren en het beter herkennen als het thema zich weer aandient. Door te schrijven ontwikkelen ideeën zich verder en kun je vanuit verschillende perspectieven kijken, aanvullen, meer diepte ontwikkelen en een andere betekenis krijgen. Je eigen kinderen groeien zo snel, terwijl als je ze iedere dag ziet, dat minder opvalt dan een bekende die ze een hele tijd niet heeft gezien. Vaak realiseer je je pas hoe snel ze gegroeid zijn als je naar foto’s kijkt… Dit werkt net zo met schrijven.

Covid-19 heeft mijn schrijven ook een andere wending gegeven, opeens zijn dingen die eerst erg belangrijk leken, minder belangrijk geworden. Voor mij is dit een tijd waarin ik meer behoefte heb aan reflectie, een soort reset. Schrijven helpt me hierbij. Ik ga experimenteren met terugkijken per maand en per half jaar. Gewoon eens kijken wat het me brengt. Heb ik je kunnen inspireren met mijn experiment?

Liefs,

Tanja

A life worth living is worth recording – Tony Robbins

Tanja Noteborn

Founder Innergy | Vitaliteit & Duurzame Inzetbaarheid voor Trainees in het Bankwezen | Voor Productieve, Betrokken & Veerkrachtige Trainees | Hard Skills & Soft Healthy Habits

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen
Scroll naar top
0 Shares
Share
Tweet
Share